tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Lagen om övervakning

Det är inte alltid så lätt att veta vad som är okej eller ej när man använder övervakningsutrustning och spionprylar. En titthålskamera använder man i regel på sin egen dörr, port eller grind, vilket är helt i sin ordning eftersom alla har rätt att använda övervakningsutrustning i sitt hem och över den mark man äger eller hyr.

Att hålla koll på det territorium man lever är varje människas rättighet, och man får också lov att ta stillbilder och spela in sekvenser i de lokaler och på den mark man själv står som ägare/boende/hyresgäst på.

Spionprylar

Även spionprylar är helt i sin ordning att använda så länge de används i ens eget hem, eller bärs av en själv. Det är inte bärandet av spionutrustning, eller ens det faktum att man spelar in, eller lyssnar av en annan person utan dennes vetskap som är olagligt, men strikta regler gäller för publicering av hemligt inspelat material. Om man offentliggöra andra människors kommentarer och handlingar utan deras samtycke så kan man begå lagbrott, så undvik detta!

Man får heller inte lov att installera spionprylar i någon annans hem eller över någon annans mark.

Offentlig övervakning

Det finns vissa offentliga platser som övervakas av diverse olika övervakningssystem. Reglerna är hårda för övervakning i Sverige, men med åren övervakas allt fler platser. Anledningen till detta är för att minska brott och öka säkerheten och tryggheten för landets invånare. I takt med detta minskar förstås den personliga integriteten vilket har lett till en motståndsrörelse.

Även aktivitet som sker online övervakas till viss grad och den rörelse som motsäger sig detta befarar att denna övervakning kommer att öka med åren.

Vår rekommendation till dig som är intresserad av spion- och övervakningsprylar, som t ex titthålskameror, är att känna till dina rättigheter och att använda sakerna med sunt förnuft.